Milli yeməklər maddi mədəniyyətin mühüm ünsürlərindən biridir. Azərbaycan milli yeməklərinin tarixi çox qədimdir.Milli xörəklərimizin zəngin kolleksiyası qədim yazılı abidəmiz olan “Kitabi-Dədə Qorqud”da öz əksini tapmışdır. “Dədə Qorqud” dastanında Azərbaycan oьuzlarının qədim yeməkləri arasında tez-tez “ətmək” və “aş”-ın adı çəkilir. Dastanda“ətmək”sözü “çörək”mənasında işlədilmişdir. “Aş” sözü isə müasir dilimizdəki “plov” xörəyinin sinonimidir. Azərbaycan oğuzlarının ət yeməkləri əsasən at,dəvə və qoyun ətindən,qismən ov heyvanlarından sı¬ğın və keyikin, ov quşlarından isə qaz və toyuğun ətindən hazırlanırdı. “Dədə Qorqud” dastanında ət yeməklərindən “şişlik”, “qovurma”, “qiymə” və “yəxni” haqqında məlumat verilir. Bu yeməklərdən “yəx-ni” istisna olmaqla, qalanları indi də Azərbaycanda geniş yayılmışdır. “Yəxni” XIX-XX əsrlər¬də yal¬nız Qarabaьda qalmışdır. Naxçıvanda “yaxnıkeş”adlı xüsusi boşqabların mövcudlugu bu
... Ardını oxu